Share this post
FaceBook  Twitter  Sinds een jaar of 4 ben ik heel fanatiek de roofvis aan het belagen, en probeer me hierin een scala van technieken eigen te maken. Of het nu snoek betreft, baars of snoekbaars maakt me niet uit. Zelfs winde en roofblei probeer ik gericht te bevissen. Ook probeer ik elk seizoen een optimale invulling te geven,  met de op dat moment juiste manier van vissen. Hoe ik dit tot nu toe ervaren heb, en welke patronen ik heb kunnen ontdekken, kun je dit artikel lezen.


Ik zal hieronder van Mei tot Mei mijn ervaringen opschrijven, wat feitelijk een seizoen inclusief gesloten tijd betekent.De start in juni

Ik ben 3 1/2 jaar geleden vanuit Utrecht naar Driel verhuisd, een plaatsje dat aan de Nederrijn ligt onder Arnhem bij de stuw. In Utrecht was ik helemaal gek van karpervissen en alles dat daarmee samenhing.

Bij Arnhem kon ik mijn draai hierin niet vinden, en bleek roofvis belagen een uitstekend alternatief. Mijn  eerste spinhengel kocht ik bij Anton Corton, waar Jorik op dat moment werkte. Een paar shads erbij, en het advies om het maar eens op snoekbaars in de rivier te proberen.

Dat eerste seizoen heb ik in de gesloten tijd gevist (ik wist niet beter) en me helemaal gek gevangen aan snoekbaars. Andere vissen kwamen ook om de hoek kijken, maar het speelde zich allemaal af op de rivier voor mijn huis.

Sindsdien is de seizoensopening altijd op mijn "thuiswater" de Nederrijn. Ideaal want de snoekbaars is dan los en overal vangbaar. We beginnen eigenlijk altijd vanaf de kant, een heerlijke manier van vissen.
Sinds ik een boot heb gaan we na de eerste paar weken ook trollen op de rivier met slanke diepduikende plugjes. Deze periode loopt voor mijn gevoel tot eind Juni.

Juli - september

Deze maanden waren voor mij altijd een beetje loze maanden. Snoek op polder- of cultuur-water kan ik op de een of andere manier niet aan de schubben komen, en voor mijn gevoel moet ik nog steeds op de rivier zijn. De vangsten vielen echter altijd tegen, zodat ik de motivatie een beetje kwijt was. Het is wel heerlijk op het water in deze periode, als de lokale boeren niet hun speedboot achter de tractor hangen en de rivier op gaan.
Vanaf de kant op de rivier is af en toe een roofblei te verschalken.

Dit jaar heb ik een eye-opener eerste klasse gehad, van Lucien de Kroon van Metersnoeken.nl. Ik zag hem vissen op mijn thuiswater, en vangen, terwijl wij helemaal niets vingen. Wat bleek toen ik later zijn verslag las op zijn site, Ze zaten superondiep in de kantjes te harken, o­ndieper dan je zelf zou verzinnen. Het mooie is dat ze op het water hun best deden dat voor o­ns te verbergen!

Vanaf dat moment gingen mijn vangsten direct omhoog. O­ndiep trollen en er kwamen ook ineens windes uit bv. Of dit de omslag in mijn midzomervisserij op de rivier gaat betekenen weet ik niet, maar ik heb zo'n gevoel van wel. Het heeft me in ieder geval geleerd meer te varieren. Deze periode duurt voor mij tot eind September o­ng.

Oktober - december

De laatste twee jaar hebben we een vast patroon in deze maanden. We hebben een water leren kennen waar grote snoeken de witvis volgen de jachthaven in. De vangsten liegen er niet om en meerdere snoeken boven de 90 zijn eerder regel dan uitzondering. De technieken die we o­ns nu redelijk eigen hebben gemaakt zijn trollen met heel groot rubber en drifttrollen met grote aasvissen.

Naarmate het kouder wordt komen de aasvissen meer in beeld ten koste van het kunstaas. Een hele mooie tijd met een overduidelijk patroon en goede resultaten. De kerstvakantie is zo'n beetje de grens, waarna het hard achteruitgaat met de vangsten.

Wel vang ik al twee jaar een PR snoek in de kerstvakantie. Ik hoop dat we nog enkele jaren kunnen genieten van deze topstek.

Januari - maart 

We zitten er nu middenin, en tevens is dit de periode waar ik het meest mee in mijn maag zit. Naar mijn idee zou ik nu ofwel de polders met langzaam gevist kunstaas aan het bestoken moeten zijn, ofwel op de grindgaten aan het verticalen moeten zijn. Beiden komen niet echt van de grond, hetzij door kou waardoor visstekken in de polder dichtliggen, hetzij door o­nervarenheid met verticalen, door te weinig beoefenen. 

In deze periode modder ik dus nog een beetje aan, en heb ik niet echt een duidelijke succesvolle invulling.

Een ander patroon waar ik graag op in zou haken in deze periode, is snoek die op weg is naar de paaiplaatsen o­nderscheppen, maar hier heb ik ook nog nooit aanknopingspunten voor gevonden.

April - mei 

De gesloten tijd!

In de gesloten tijd vis ik niet echt op witvis of iets dergelijks. Ik weet dat andere vissers dat wel doen om iets omhanden te hebben. Ik kan die switch nog niet echt maken tot nu toe.

Wel zijn we afgelopen jaar naar Zweden geweest, en gaan we dat dit jaar weer doen. Fantastisch, een week lang het water op en snoeken proberen te verleiden in vele prachtige baaien en baaitjes in de scherentuin. Vorig jaar was alle grote vis alweer vertrokken naar dieper water na het jaarlijkse paairitueel. Dit jaar gaan we iets eerder en hopen we dat er wat grotere vissen o­ns deel worden. 

Er gaan dit jaar tevens een aantal vliegenhengels mee, om met de streamer o­nze eerste vissen te vangen. Na deze trip is het weer wachten op het laatste weekend van Mei, waarna het hele riedeltje weer opnieuw begint!

Ik streef ernaar om elk seizoen optimaal te vissen, en op dit moment heb ik het gevoel dat ik 3 van de 5 periodes zoals omschreven o­nder de knie heb en vol benut. Dit zijn wel tevens de drie makkelijkste periodes denk ik.Ik laat het wel weten als ik voor de laatste 2 een goed plannetje uitgedokterd heb.

Groeten, Paul